Kako da pripremite stan za prodaju?

Poslovni ambijent u prometu nekretnina profesionalno se, tehnološki i organizaciono, usavršio u protekloj deceniji. Kako? Oglašavanjem putem elektronskih medija i visokoedukovanim agentima na terenu. Kupac prvi utisak o nekretnini za koju je zainteresovan stiče putem multimedijalnog sadržaja koji mu omogućava da se detaljnije informiše. Upotpunjuje ga dolaskom sa agentom u oglašen stan, koji ga pored faktičkih informiše i o svim pravnim detaljima. Prodavcu ovakvo poslovanje omogućava sveobuhvatnu prezentaciju njegove nekretnine. Zato agencija „Cvetković – Roškov“ u svojoj ponudi ima prikaz stanova rađen Matterport kamerom, Ricoh Tour i snimanje dronom.

 

Sinergija modernih tehnologija i rad agenata na terenu danas čini temelj budućeg uspešno zaključenog posla. Dodajući svemu faktor vremena, koje je najčešće ograničeno, pojavljuje se potreba za niz pripremnih radnji koje se preporučuju prodavcu radi što boljeg predstavljanja kuće ili stana i krajnjeg cilja, prodaje.

Tanja Đurđević, dipl. arhitekta i menadžer prodaje u agenciji „Cvetković – Roškov“ sistematizujući prioritete i savetujući rešenja pomoći će vam da te pripreme uradite na najbolji način.

Pripremite potrebnu dokumentaciju

Pre oglašavanja i puštanja u promet nekretnine pripremite svu potrebnu dokumentaciju. To podrazumeva da pripremite osnov sticanja nepokretnosti (kupoprodajni ugovor, ugovor o poklonu, ostavinsko rešenje, ugovor o otkupu…). Potrebno je da imate očitanu ličnu kartu i rešenje o uknjiženju nepokretnosti.

Postoji mogućnost da se već prvi dan po oglašavanju pojavi kupac spreman za kupovinu baš vašeg stana, vezan rokom useljenja, a da vi niste spremni za prodaju.
Budite spremni! Uknjižite nekretninu! Pripremite dokumentaciju!

U stanu prodavca:

Tanja je pred zgradom prodavca. Na interfonu traži prezime…
– … treći sprat, stan 25 – ženski glas se javlja na interfon.
– Mogli ste samo da mi kažete da uđem na vrata koja najviše sijaju? – uz osmeh kaže Tanja pozdravljajući vlasnicu stana koja s ponosom odgovara:
– Sređujemo malo stan, okrečili smo hodnik i kupatilo, pa smo osvežili i vrata onim uljanim sredstvom za drvo. To radimo jednom godišnje i uvek se iznenadimo kako sinu, kao nova…
– Pa kod vas sve sija…
– Otvoreni su prozori i razmaknute zavese, da se brže osuše okrečeni zidovi…
– Savršeno je svetlo! Pogled vam je baš lep, krovovi zgrada, vidi se čini mi se pola grada.
– Dođite da vidite pogled iz trpezarije. Sa druge strane je park.

Fascikla sa dokumentacijom o stanu i očitana lična karta vlasnice „čekala“ je na trpezarijskom stolu. Sve formalnosti, od pregleda dokumentacije do potpisivanje ugovora o posredovanju ne traju dugo.
Uz priču o kraju, zgradi, gde su njihova deca išla u školu, kada je renoviran vrtić, koliko je udaljen dom zdravlja i ostale institucija čija blizina čini život lakšim Tanja zakazuje fotografisanje stana i snimanje  Matterport kamerom.

– Na sajtu agencije „Cvetković – Roškov“ nekretninu možete oglasiti putem virtuelne ture i tako je predstaviti u najboljem svetlu – objašnjava vlasnici stana pokazujući na sajtu agencije kako to izgleda.
– Još da mi pomognete stan prikažem u najboljem svetlu.
– Sa razmaknutim zavesama, osveženim drvenim vratima i izborom neutralne boje za hodnik uradili ste veliki deo posla. Rekoh vam, stan sija. Hajde da zajedno još jednom prođemo kroz ceo prostor i popričamo šta je bitno za pripremu nekretnine za prodaju:

  TANJA VAS SAVETUJE:

Oslobodite prolaze u stanu

Poželjno je da u stanu svi komunikacijski pravci budu oslobođeni od nameštaja. Kada je kretanje kroz stan slobodno pogled obuhvata širu sliku prostora, naročito kada su sva vrata otvorena. To i na fotografiji i pri dolasku potencijanih kupaca u razgledanje stana daje dodatni utisak prostranosti.

Popravite sitne kvarove

Često su u stanu u kvaru neke sitnice, poput komarnika, brave na sobnim vratima ili česme u kuhinji, koje bespotrebno umanjuju utisak o kvalitetama vaše nekretnine. Popravite ih. Gledajte da na lusterima, plafonjerama i drugim osvetljenjima sve sijalice rade.

Osvežite prostor efektnim detaljima

Možete i da osvetlite prostor novom rasvetom i da ga osvežite detaljima kao što su ukrasni jastučići ili biljka, a ogledalo na odgovarajućem mestu produbljuje prostor i pruža mu efekat udvojenosti.

Udobnost i funkcionalnost

Dnevni boravak treba da odaje udobnost, spavaća soba opuštenost, a kupatilo i kuhinja funkcionalnost.

Estetika kupatila

Čisto kupatilo dodatno uredite tako što ćete baciti prazne flašice i kutijice, postaviti novi zastor za kadu-tuš kabinu, spuštena daska na wc šolji se podrazumeva, a uredno složeni peškiri u bojama koje se slažu sa ostatkom kupatila doprineće estetskom momentu.
Malom kupatilu utisak prostranosti daje – postavljanje ogledala na ugaonim ili paralelnim zidovima, zamena kade za tuš kabinu, pojačana rasveta i spušteni plafoni.

Rešenje za hodnik

Najčešća situacija – hodnik vam je dugačak, relativno uzak, a stan manji pa ste oslobađajući sobe ugradili garderober u hodnik. U tom slučaju na jedan front vrata garderobera postavite ogledalo, naspram njega zalepite foto tapet nekog vama omiljenog pejzaža i pojačajte rasvetu. Ovim je hodnik vizuelno dobio dodatnu širinu i deluje kraći.

Miris je veoma važan

I ne zaboravite na miris: bilo da je to neka mirišljava sveća, miris kolača iz kuhinje ili osveživač vazduha. Miris je veoma važan za utisak koji prostor ostavlja na kupca.

Pripremite sebe za prodaju stana

Pripremili ste stan za prodaju? Pripremite i sebe. Prvo se u sebi emotivno distancirajte od nekretnine, jer vi vašim stavom kupcima dajete do znanja da ste spremni za saradnju, razuman dogovor, tj. prodaju.

Za svaku vrstu pomoći tu smo za Vas.
Srećno!
Cvetković – Roškov tim

 

Ostavite odgovor