Agent ste za nekretnine? Imate znanje, poslovni imidž, biznis plan i profesionalnu etiku!

Uspešni ste! Bravo!

Kada se desi da računica ne štima? Onda kada nešto od četiri navedena faktora koje čine uspešnog agenta za nekretnine izostane.
Zaboravite na kombinacije imam dva – dva nemam, biću malo manje uspešen, ali u zoni komfora. Ne! Vi ste neuspešni!

U praksi je izražena polarizacija na znanje i kolegijalan odnos koje preferira iskusnija generacija agenata i profesionalni imidž sa biznis planom za koje mlađa generacija smatra da su dovoljni. Iz te polarizacije dobijaju se agenti potkovani znanjem koji u udobnim patikama „razmenjuju stanove“ k`o recepte za podvarak i uglađeni japiji što misle da je Internet čudo i da će sve poslove završiti agresivnim kampanjama.

Obe strane za one druge misle da su degradacija profesije. U pravu su, i jedni i drugi! Tako se ne gradi profesija! Tako se ne unapređuje poslovno okruženje! Bez toga ni pojedinac ne može biti uspešan!
Za uspeh im je potreban know- how, da prenesu jedni drugima svoja znanja i iskustva. Tako unapređuju i profesiju i sebe. To donosi uspeh! Uspeh donosi novac.

Budi uspešan agent u prometu nekretnina! U svoj posao ugradi četiri elementa uspeha:

ZNANJE

Šta znači zabeležba koja postoji u katastru za ovu nekretninu? Zašto je kvadrat stana u zgradi dve ulice dalje jeftiniji? Šta je u regulacionom planu predviđeno da bude na parceli koju gledamo sa terase? Kako da regulišemo kredit, ako imamo toliko i toliko novca za učešće? U kojim delovima grada mogu za novac koji imam dobiti dvosoban stan do trećeg sprata…

Samo su mali deo pitanja na koje svakodnevno morate da znate odgovore. Nijedno pitanje klijenta nije smešno. Ni kada traži stan u kom je na terasi sunce pre podne ili da trpezarija bude pogodna da se pregradi u radnu sobu.

Da bi imali odgovore na sva pitanja klijenata potrebno je poznajete pravnu regulativu, imate uvid u tržište nekretnina, znate sve prednosti stana za koga ste posrednik u prodaji, buduće infrastrukturne planove u kraju u kome se nekretnina nalazi…

Vi ste posrednik u prometu nekretnine, ne liftboj do trećeg sprata niti vodič po kraju ili šetač iz prostorije u prostoriju!

Proverite na opštem primeru:
Želite da kupite računar. Ograničen vam je budžet. U prvoj prodavnici vam pokažu sedam računara koji koštaju toliko koliko vi imate novca. U drugoj vas zaposleni pita za šta vam je potreban računar, da li će ga još neko iz porodice koristiti i u koje svrhe, hoće li dete na njemu igrati igrice nove generacije… Potom vam ponudi računar koji je u odnosu cene i komponenata najprihvatljivi za vas i vaše potrebe i objasni zašto. U kojoj ćete od dve navedene prodavnice kupiti novi računar? U koju od prodavnica ćete otići kada ponovo budete želeli da kupite neki tehnički uređaj?

BIZNIS PLAN

Nije tačno da samo velike korporacije, projekti ogromne novčane vrednosti i poslovi sa velikim ulaganjima iziskuju biznis planove. Za svaki posao je biznis plan potreban. U njemu treba da su opisani vaši ciljevi, misija i vizija vašeg posla i način na koji planirate da ih realizujete. Za to vam nije potreban stručni pisac biznis planova, niti skriboman koji isti objašnjava na 100 strana.

Šta je potrebno za biznis plan? Da odredite cilj!

Šta je vaš cilj u poslu posredovanja u prometu i zakupu nekretnina? Cilj vam je da vaša godišnja zarada bude mesečna zarada? Biznis planom pokušajte da vidite kako do toga da dođete. Odredite rok dostizanja tog cilja, ulaganja u posao, troškove koji iz istih proističu i dobit koju ta ulaganja donose.
Niste sigurni u šta da uložite da uvećate vašu zaradu?

Evo primera:
Koleginica je prodala tri nekretnine strancima i zaradila dve trećine vaše godišnje zarade? Maler, a to je samo zato što je njen engleski „opušteniji“ od vašeg. Kolega pregovara za dva placa sa investitorima iz nama susedne države. Jednom prodajom ostvariće vašu kvartalnu zaradu. Maler, to je samo zato što mu elektronska poslovna komunikacija „bolje ide“ nego vama.

Da li ste uvideli deo onoga što u vašem biznis planu mogu biti ulaganja u dostizanju zadatog cilja?
Neka vam vaš biznis plan bude podstrek i motivacija!

POSLOVNI IMIDŽ

Smatrate da nije bitno kako agent izgleda ako dobro obavlja svoj posao? Ne, istina, nije sve u garderobi.

U ovom poglavlju ići ćemo obrnutim redosledom od predhodna dva, proverite prvo na primeru:

Ulažete veću količinu novca u posao. Odlazite kod savetnika za ulaganje. U kancelariji sede dve žene. Jedna u kompletu tamnije boje, sa svetlom košuljom i urednom frizurom, a druga u helankama sa leopard printom, tunikom sa crnim i zlatnim šljokicama, raspuštene kose i velikim alkama. Kojoj ćete se obratiti za savet?

Isplanirajte svoj poslovni imidž.

Ako ne želite zabunu, niste sigurni u svoj odabir, izbacite šljokice i sve što sija iz svojih poslovnih odevnih kombinacija i poštujte dva osnovna pravila poslovnog oblačenja – T i I.
T – suknja ili pantalone u istoj boji kao i sako + bluza druge boje.
I – suknja ili pantalobe i bluza u istoj boji, a sako druge boje.

Za muškarce je odgovarajuće pravilo Smart casual. Da muške kolege ne zbuni pojam casual, on u ovoj varijanti ne podrazumeva patike niti majice sa aplikacijama. Sako, ne onaj od odela, košulja i pantalone sasvim su odgovarajući. U slučaju nedoumice, pravilo – tamnije pantalone i svetlija košulja uvek pomaže.

Susrećemo se svakodnevno, primećujemo, da sve veći broj firmi imaju propisan Dress code zaposlenih. Da li ste znali da velike korporacije organizuju Dress coaching, treninge na kojima zaposleni dobijaju uputstva, savete o oblačenju i govoru tela kao sastavnim delovima poslovne komunikacije?

Ne, nije sve u garderobi, ali setite se primera s početka priče o poslovnom imidžu.

PROFESIONALNA ETIKA

Da li i jedan agent može da radi sam, bez saradnje sa kolegama iz svoje i drugih agencija? Ne. Da li vam je klijent kome, na obostrano poslovno zadovoljstvo, posredujete u prodaji/kupovini/zakupu četvrte nepokretnosti posle toliko uspešno obavljenog posla postao brat od strica ili sestra od tetke? Nije. Zadovoljan je vašim radom, zato sarađuje sa vama u budućem prometu nekretnine.

Vi ste posrednik u prodaji nekretnina? Treba li vam primer kako ste ispustili mogućnost da završite neki posao, zarada vam je izostala jer ste ćutali, krili od kolega da imate u branši takozvanu ekskluzivu? Ne treba.

Zato sve velike firme imaju Code of Conduct koji sadrži pravila etike i pravila ponašanja. Profesionalna etika je karika u lancu do uspeha.

Koji je vaš cilj? Da vam godišnja zarada bude mesečna zarada?
Prepoznajte četiri elementa uspeha. Uložite u svoj rad! Uspećete!

Ostavite odgovor